Footkido

Footkido is een initiatief van Jeugdacademie KMSK Deinze om voetbal en beweging op maat te brengen van de kleuter.  Seizoen 2019-2020 wordt een jubileumjaar want Footkido bestaat intussen reeds tien seizoenen waarbij het al een paar honderd kleuters bij hun eerste voetbal- en bewegingsstappen mocht begeleiden !

We zien deze start ruimer dan voetbal omdat de algemene bewegingsvaardigheid ontzettend belangrijk is op deze jonge leeftijd. Een breedmotorische basis is noodzakelijk om later sportspecifieke bewegingen sneller onder de knie te krijgen.

Dit wordt allemaal gebracht in de leefwereld van de kleuter zodat de plezierwaarde nog hoger ligt en ze vaardigheden onbewust onder de knie krijgen. In een bewegingsessie van een uur trekt de footkido’er dan ook op avontuur tussen de ridders, piraten of brandweermannen met oa. het nodige bluswerk of kannonenwerk (trappen) en bijvoorbeeld het beklimmen van de brandladder.  Elk spelletje van een sessie gaat op in het thema van die week.

Enerzijds zetten we hierbij in op balgewenning en een zekere beheersing over de bal (met oa ook vaardigheden zoals de bal meenemen, passen of trappen), waarbij we de spelertjes steeds moeilijkere uitdagingen aanbieden. De groeiende balbeheersing kan hij vervolgens toepassen in de 1 tegen 1 (en 2 tegen 2) duels die de spelertjes wekelijks in verschillende vormen aangeboden krijgen. Dat geeft hun de mogelijkheid om op hun eigen manier en tempo hun skills uit te proberen.

Anderzijds komen de 12 bewegingsvaardigheden van Multimove aan bod zoals gooien en springen maar eveneens glijden en heffen en dragen. Dit om de spelertjes een zo ruim mogelijk bewegingsaanbod te geven, ongeacht welke sport ze na het Footkido-seizoen zullen aanvatten.

Initieel wordt dit vooral georganiseerd in grotere spelen waar elk kind vaak individueel met een bal of ander materiaal bezig is. Bedoeling is dat elk kind, binnen zijn mogelijkheden, uitgedaagd wordt maar ook iedereen de nodige succesbeleving ervaart. Naamate de sessies vorderen, gaan we meer naar opdrachten met een medespeler waarbij de spelers dan uitgedaagd worden om samen te werken en samen een opdracht te doen slagen.

Nieuw dit seizoen is dat er ook een viertal wedstrijden/footfestivals georganiseerd worden waarbij de spelers naast een bewegingsessie ook 2v2 wedstrijden mogen spelen tegen een ander teampje.

Praktisch:

Voor Wie?
Alle jongens en meisjes die op een speelse manier kennis willen maken met beweging en voetbal, geboren in 2014 en 2015;
Of spelertjes die naast hun gebruikelijke training bij hun sportclub graag aan een extra bewegingssessie deelnemen.

Waar?
Op de terreinen van KMSK Deinze - Stadionlaan 5, 9800 Deinze

Wanneer?
- Op maandagavond:
- 17u00 tot 18u00 (°2015);
- 18u15 tot 19u15 (°2014);
- 24 sessies + 4 footfestivals (wedstrijden) op een seizoen:
- 12 tijdens de maanden september – december;
- 12 tijdens  de maanden januari – april;
- 1e sessie op maandag 2 september 2019.

Inschrijvingen?
- Via deze inschrijvingslink.
- Een infomoment wordt voorzien eind augustus.

Kostprijs?
- Opleidingsvergoeding van 150 EUR;
- Verplicht kledijpakket: T-shirt Nike (+- 15.00 EUR).

GOUDEN RELATIES

Garden Concept Versele Laga Schipperin Globetrotter THB Dak Design Domestic Services MKS